Anarkism #1: Organisering (2008, nytryck 2012)

unnamed

unnamedMedverkande: Sonia Hedstrand, Patrik Gronostaj, Mikael Eriksson, Ruben Tastas Duque, Eddie Summanen, Amalthea Sandahl, Martin Nilsson, Henrik Ohlsson, Gustavo Bengtsson, Rathje Vierth, Idun och Elin samt Thomas ”Hallon” Hallbert

Sidor: 100

ISBN: 978-91-977631-0-3

Språk: Svenska

 

Anarkistisk organisering? Är inte det en motsättning i sig?

Första delen av skriftserien Anarkism har temat “organisering” – något som många tror att anarkister motsätter sig. Denna bok pekar på vikten av anarkistisk organisering och vill få igång en diskussion om frågan.

Bland annat skildras det självförvaltade kulturhuset Cyklopen i Högdalen, ockuperade fabriker och arbetarstyre i Argentina samt makhnovisterna som under ryska revolutionen kämpade både mot den sovjetiska röda armén och mot den störtade tsarens styrkor. Läsaren får svar på frågor som: Hur ordnades vardagen under spanska inbördeskriget? Vad är Registret? Och hur fungerar egentligen konsensus?

– Vi vill lyfta fram en tradition av försök till platt organisering, säger Alex, en av dem som arbetat med boken. En tradition av kamp för ett klasslöst och solidariskt samhälle.

(ladda hem hela boken som PDF)

Recensioner

“Positivt är just den verklighetsförankring författarna uppvisar. Man är väl medvetna om svårigheter och fallgropar, och idealiserar heller inte tidigare anarkister.” 

Joakim Holm, Tidningen Kulturen, 2009-02-23 (läs hela recensionen)

Redaktionens önskan är ‘att få igång ett samtal om anarkismen som ett verkligt alternativ till dagens politik’. Resultatet har blivit en hundra sidor tjock skrift som spretar åt lite olika håll. (…) Ett drygt tiotal längre artiklar varvas med kortare texter. Mycket är beskrivet tidigare, men inte samlat på ett så pass lättläst och snyggt sätt som i den här skriften.

Per Erixon, Arbetaren, 2008-12-17  (läs hela recensionen)

“Artiklarna är lättlästa och introducerande. Så man behöver varken vara akademiker eller inbiten aktivist för att hänga med. Detta beror lika mycket på ett bra pedagogik som en smart artikelföljd. (…) Anarkism är en snyggt förpackad välgjord tidning med fokus på det som förenar anarkister snarare än att ta parti för och skriva om någon specifik fallang. (…) Anarkism fyller med sitt sammansvetsade team och unika, genomarbetade material ett tomrum för välskriven anarkistisk teori på svenska.”

Erik, Kolla!, 2009-01-10